0800330746

Корисна інформація про євро для вигідного обміну

Євро є другою за важливістю грошовою одиницею в світі, в якій зберігаються державні резерви і проводяться міжнародні транзакції. Українці можуть купити або обміняти євро у всіх банках, обмінних пунктах або на чорному ринку.

Друкується євровалюта центробанками ЄС. Кожна банкнота має стандартний дизайн - вікна, мости, ворота, оформлені в самих різних стилях - від класичного до модерну. Єдина відмінність між купюрами полягає в колірному оформленні:

  • 5 євро - сірий колір;
  • 10 євро - червоний колір;
  • 20 євро - синій колір;
  • 50 євро - помаранчевий колір;
  • 100 євро - зелений колір;
  • 200 євро - жовтий колір;
  • 500 євро - фіолетовий колір.

Євромонети мають загальну лицьову сторону з номіналом на тлі карти Європи. Зворотний бік у кожного випускає центробанку різна. Не всі країни ЄС використовують євро, цей момент варто уточнити перед поїздкою в ту чи іншу країну, щоб уникнути зайвих комісій та відсотків при оплатах і розрахунках.

Причини коливання курсу євро

Курс євро

В Україні готівковий курс євро залежить від різних факторів - зовнішніх і внутрішніх. Серед них можна виділити найголовніші:

  1. Зростання вартості товарів, обсяги споживання і темпи інфляції. Аналіз враховує індекс споживчих цін в країнах ЄС. Якщо він буде вищою, ніж закладено на рік, то курс євро зростає.
  2. Активність інвесторів. В першу чергу оцінюється економічний індекс Німеччини, якщо він позитивний, то зростає приплив інвалюти і євро зміцнюється.
  3. Монетарна політика. Національний курс євро залежить від новин Центрального Європейського банку. Якщо зростає облікова ставка, то євро виросте в ціні.
  4. Економічний стан країн Єврозони. Зростання ВВП, збільшення держбюджету, скорочення безробіття допомагають зміцнювати курс EUR.
  5. Торговий баланс. У країнах ЄС враховуються обсяги імпорту та експорту. Курс євро підвищується, якщо переважає імпорт.

Історичне минуле євро

Офіційно ця валюта була введена в обіг з 1999 року у вигляді безготівкових грошей, а з 2002 року почався випуск готівкової валюти. До її появи в 1979-1988 рр використовувалася розрахункова одиниця ЕКЮ, якою користувалися різні країни. Незабаром вона обмінялася на євро за курсом 1:1. З 2003 року євро почав рости через військових конфліктів США. Сьогодні євро займає 2 місце в світі по Держрезерву. Цього вдалося досягти за рахунок того, що ВВП країн ЄС значно зріс.

Варто також згадати, що валютна пара EUR/USD - найпопулярніша на ринку Forex. Сьогодні Європа приваблює багатьох інвесторів, трейдерів, хоча зона євро має і свої проблеми - відмінності в рівні економіки. До країн з сильною економікою відносяться Німеччина, Франція, до країн зі слабкою економікою - Греція, Ірландія та ін. Також не варто забувати, що в країнах ЄС розрахунок за дебетовими і кредитними картками варто проводити саме в євро, щоб запобігти подвійну конвертацію.

Де знайти вигідний готівковий курс євро в Україні?

Обмін євро

В Україні представлено чимало фінансових організацій, в яких можна купити або продати євровалюту. Щоб зробити це без черг, паперових формальностей і третіх осіб, звертайтеся в мережу обмінників КІТ Груп, які розташовані по всіх обласних центрах. На сайті компанії можна відстежити життєвий цикл онлайн, вивчати крос-курси, користуватися калькулятором, дізнаватися цікаву інформацію про фінанси, а також забронювати будь-яку суму за вподобаного курсу на годину, щоб приїхати в найближчий офіс і отримати гроші. Багато обмінники працюють цілодобово.