• {{user.userFirstname}} {{user.userLastname}}
  • Вихід

Причини відсутності дефолту в Україні

В останні тижні на тлі пандемії Covid-19 в пресі постійно озвучують заяви про можливий дефолт в Україні. Однак представники банківського сектора і уряду стверджують, що для цього немає передумов, адже зараз є "подушка фінансової безпеки" і більш критичною ситуація була в 2015 році.

Експерти поспішають заспокоїти населення і не допустити паніки. На користь платоспроможності України вони наводять такі аргументи:

  1. Наша країна регулярно виплачує борги МВФ без прострочень.
  2. Обсяг золотовалютного резерву можна порівняти з об'ємом імпорту за 3 місяці.
  3. Чистий золотовалютний резерв набагато більше від суми планового погашення держборгу за рік.
  4. Міжнародні організації роблять позитивні прогнози щодо зростання ВВП.

Кому дефолт вигідний і чому важливо його не допустити?

Причини дефолту Україна

На жаль, більшість розмов про дефолт мають спекулятивний характер і не мають обґрунтованих економічних підстав. Тема дефолту активізується в таких цілях:

  • підвищення рейтингу на парламентських і президентських виборах;
  • припинення співпраці з МВФ з метою невиконання фінансових реформ і скасування попередніх рішень;
  • спекуляція на валютному ринку;
  • дешева скупка боргів країни.

Прихильники дефолту впевнені, що під час дефолту фінанси, виділені для погашення боргу, можна вкласти в розвиток економіки країни (наприклад, в Греції та Аргентині після оголошення дефолту економіка збільшилася через пару років). Одночасно з цим можна знизити суму зовнішнього боргу і реалізувати певні реформи (земельний ринок, збільшення ефективності держпідприємств).

Якщо ж дефолт неминучий, то максимум, що можна допустити, це "керований дефолт" - проведення переговорів з МВФ про відстрочку або кредитні канікули на певний період.

Негативні наслідки дефолту

Наслідки дефолту Україна

Будь-який сценарій дефолту - ризикований і невигідний як в короткостроковій, так і в довгостроковій перспективі. Його негативні наслідки можна оцінити у всіх аспектах:

  • соціальний - невиплата пенсій, зарплат, допомог, збільшення безробіття;
  • економічний - зростання цін, курс долара може досягти 80 грн/дол, подорожчає міжнародне фінансування українських компаній, інвестори будуть виводити свої капітали;
  • політичний - наслідки дефолту в повній мірі відчують на собі середній клас і звичайне населення, не виключений варіант революції і громадянської війни, ослаблення міжнародної підтримки України.

Дефолт мало кому вигідний, тому найприйнятніший сценарій - продовження співпраці з МВФ, поетапне фінансування і часткове погашення боргу.