• {{user.userFirstname}} {{user.userLastname}}
  • Вихід

Валютний вклад: коли вигідно відкривати вклад в іноземній валюті

Валютні вклади в Україні

Відкрити валютні внески в українських банках так само просто, як і вклади у гривні. Потрібно просто купити валюту та покласти її на депозит. Зручно, що вимог до місця обміну валют немає, тому ви можете обміняти валюту там, де вигідніше вам. Найчастіше українці віддають перевагу доларам та євро, такі вклади захищені Агентством страхування вкладів, тому якщо банк збанкрутує, то вкладник отримає страхове відшкодування.

Багато банківських клієнтів роблять валютні вклади не тому, що збираються робити великі покупки або інвестиції у валюті, а тому, що у них немає довіри до гривні, вони побоюються кризи в економіці та знецінення національної валюти. Деякі намагаються заробляти на підвищенні курсу валюти, комусь це вдається, однак слід пам'ятати про низку моментів:

  • банківський спред – купувати та продавати валюту доводиться за курсом, встановленим банком. Також банки можуть встановлювати комісії за конвертацію;
  • чим більшою буде сума валюти, тим вигідніший обмін може вийти;
  • точно передбачити зниження або підвищення курсу валют неможливо, якщо виникне потреба терміново змінювати валюту, то буде втрата відсотків при закритті вкладу;
  • щоб заробляти на курсовій різниці, потрібно відкривати мультивалютні вклади.

Щодо диверсифікації

Фінансові консультанти рекомендують застосовувати принцип диверсифікації для зменшення фінансових ризиків. Якщо говорити про депозити, то краще робити вклади у різних грошових одиницях. Так, крім гривні, можна використовувати долар, євро, британський фунт або швейцарський франк. Бажано відслідковувати тенденції валютного ринку, щоб підібрати оптимальний момент, коли та чи інша валюта впаде в ціні і можна буде придбати її за вигідним курсом. Сезонні коливання курсів мають певну закономірність: влітку гривня зміцнюється, а взимку курс падає.

Дізнатися, де є вигідний курс валют, можна на сайті компанії КІТ Груп. Її філії розташовані по всій Україні. У телефонному режимі або онлайн можна відстежити динаміку курсу, дізнаватися про останні фінансові новини та багато іншого.