0800330746

Чеська крона в Україні

Багатьом чехам властиві чіткість і слідування традиціям. Багато в чому вони проявляються вірність і повагу, в тому числі - до національної валюти. Це пояснюється тим, що Чехія хоч і входить до Євросоюзу, однак основною грошовою одиницею, як і раніше залишається чеська крона. У Європі вона з'явилася однією з перших, за весь час існування вона демонструє стійкість до різних криз і катаклізмів. Сама назва "крона" або "коруна" перекладається не тільки, як валюта, а й як корона, як символ стабільності. Експерти вважають, що навряд чи країна в найближчі роки перейде на євро, адже навіть криза 2008 року не торкнулася крони. У країні реально купити або обміняти євро, однак місцеві банкомати видають тільки національну валюту.

Історія CZK

Історія чеської крони

Дана валюта веде свій початок з 1340 року. В ту епоху між країнами вводилися в обіг ліквідні товари, так з'явилися перші гроші - «куронндори». Перші срібні крони з'явилися в Англії в 15 столітті, за вартістю вони прирівнювалися до золотих монет. Ними користувалися не тільки в Чехії, але і в Німеччині. До Першої світової війни нею розплачувалися в Норвегії, Ісландії, Данії і Швеції, при цьому сама Чехія входила до складу Австро-Угорської імперії. У 1914 році випуск крони припинився. У 1919 році валютою почали користуватися в Чехословаччині, в 1993 році після розпаду країни крона розділилася на чеську та словацьку.

Сьогодні чеські банкноти приваблюють багатьох нумізматів. На їх лицьовій стороні знаходяться відомі державні та політичні діячі, на зворотній стороні - національна символіка Чехії. Вони мають різний колір і розміри, монети також мають різні габарити. Мінімальна купюра - 100 крон, максимальна - 2000 крон. Колись існувала банкнота 5000 крон, але їх випуск склав лише 25 штук, тому вони представляють велику цінність для нумізматів. Також в побуті можна зустріти ювілейні гроші, приурочені до різних подій. У Празі працюють численні магазини, в яких можна купити старовинні купюри і монети.

Чому вигідно купувати валюту Чехії?

Стабільність і надійність чеської крони пояснюється різними факторами:

  • економічне зростання країни;
  • лояльна політика керівництва Чехії;
  • низький рівень корупції;
  • регулярний приплив і відтік інвестицій;
  • висока платоспроможність населення;
  • низький рівень держборгу.

Нацбанк не впливає на валютний курс. Зміцненню крони сприяють доходи від експорту різних виробів, туризму, продажу нерухомості.

Чому українці купують чеську крону?

Курс чеської крони

Багато українських бізнесменів і підприємців отримують прибуток на обміні валют. На багатьох сайтах обмінників можна скористатися конвертером валют, щоб знати рівень вартості 100 крон. Багато людей часто їздять до Чехії для туризму та заробітку, тому варто заздалегідь потурбуватися про покупку національної валюти (мінімум 2000 крон для перетину кордону). На сайтах багатьох банків і обмінників можна вивчити:

  • детальну інформацію про курс CZK на чорному ринку;
  • крос-курси без урахування гривні;
  • валютний калькулятор;
  • актуальні економічні новини.

У віртуальному режимі можна також залишити заявку на обмін на будь-яку суму. У самій Чехії купувати крону невигідно, адже в багатьох туристичних місцях стягують велику комісію, а банки працюють до 16.00. Оптимальний варіант - обмінні пункти, які працюють цілодобово. Щоб не стати жертвою шахраїв, потрібно знати, як саме виглядають гроші, щоб не сплутати їх з валютою Чехословаччини, яка сьогодні вже не діє.