0800330746

Як формується курс Нацбанку?

Офіційний курс Нацбанку публікується щодня і фіксується на 24 години, на відміну від комерційних банків і обмінних пунктів. Всі його котирування розраховуються на підставі торгів на міжбанківському валютному ринку. Вони є головним орієнтиром для інших фінансових організацій для визначення курсу при обміні валют. Офіційні курси Нацбанку стосуються основних 35 валют світу.

Курс Національного Банку України визначається:

  • кожен день - для валют з плаваючим курсом, а також для нацвалют країн, які є головними економічними партнерами України;
  • щомісяця - для всіх інших зарубіжних валют;
  • щомісяця повторно - для штучної грошової одиниці МВФ (СПЗ).

Вартість гривні буде залежати виходячи з балансу попиту і пропозиції на міжбанківському валютному ринку. Якщо поточні торги не підходять НБУ, то для уникнення різких стрибків встановлюється фіксований курс. Що стосується курсу для валют інших країн, то Нацбанк використовує котирування за даними Блумберг в день публікації.

Де використовується курс Нацбанку?

Курс валют НБУ

Офіційний курс НБУ необхідний для ряду операцій:

  1. Здійснення бухобліку резидентами і нерезидентами України, включаючи платіжні документи і відповідні звіти.
  2. Податковий облік і митні платежі.
  3. Валютні операції з Державною казначейською службою України.
  4. Укладання договорів в іншій валюті.
  5. Випадки, не передбачені законодавством.

Щоб валютний ринок України нормально функціонував, необхідно поєднувати офіційний курс, а також курс на міжбанківському ринку і готівковий курс комерційних банків. Динаміка валютного курсу знаходиться під впливом фінансової політики країни, якщо НБУ знижує процентні ставки і стимулює кредитування населення, то він автоматично підвищує рівень виробництва і споживання, знижує інфляцію і зміцнює гривню.

Щоб регулярно підтримувати курс гривні по відношенню до іноземних валют, Національний банк України може застосовувати такі інструменти:

  • збільшення або зменшення процентної ставки за кредитними зобов'язаннями;
  • проведення валютних інтервенцій;
  • продаж боргових зобов'язань;
  • установка обмеження з продажу сум, яку можна прочекати протягом доби.

Курс долара, євро та інших іноземних валют по відношенню до гривні буде цікавий українським підприємцям, бізнесменам і простим людям, адже багато хто з них закуповують товар або ведуть бізнес за кордоном, де розрахунок йде в іноземній валюті. Трейдерам також важливо відстежувати динаміку змін курсу валют, так як від цього безпосередньо залежить їхній дохід і це дозволить їм безпосередньо скласти прогнози на найближче майбутнє.

Де знайти вигідний курс в Україні?

Вигідний курс валют

В обмінних пунктах представлений не офіційний, а комерційний плаваючий курс, який може змінюватися кілька разів на день. Коли валютний курс стає дійсно вигідним, то багато клієнтів намагаються скоріше купити іноземну валюту. Обмінник Kit Group надає можливість не тільки дізнатися, а й зафіксувати курс на 60 хвилин і зробити обмін під час, зручний для клієнта. Дізнатися детальніше інформацію про обмінні операції можна на сайті компанії Kit Group.