0800330746

Курс турецької ліри до долара: факти і особливості

Курс USD/TRY цікавить багатьох українців, так як під час подорожі в Туреччину можна використовувати обидві валюти. У транспорті, ресторанах, музеях можна розплатитися тільки місцевою валютою, а ось долари будуть доречні тільки в туристичних місцях. Відстежуючи динаміку ліри і долара, можна займатися міжнародною торгівлею, інвестуванням, біржовою торгівлею, головне - дізнатися все про цю валютну пару. Багато людей мають поняття про долар, його курси і особливості, а ось TRY для багатьох залишається "терра інкогніта".

Відомості про турецьку ліру

Курс турецької ліри

Ліра - національна валюта Туреччини та Турецької Республіки Північного Кіпру. Її курс - плаваючий, залежить від різних факторів. Виникла вона ще в 1920-х рр. До цього часу в Османській імперії використовувалася османська ліра у вигляді золотих і срібних монет. Перший час її курс прив'язувався до фунта стерлінгів і французького франка, з 1946 року - до долара США. TRY постійно падала, а в 2008 році увійшла в книгу рекордів Гіннесса, як найзнеціненішина валюта. Багато туристів, що побували в Туреччині між 2000-2005 рр. пам'ятають банкноти з 6 і 7 нулями. У 2005 році місцева влада провели деномінацію, а в 2009 році оновили монети і банкноти (9 серія). Гроші, випущені раніше, вважаються недійсними.

Сьогодні кожна банкнота TRY має різний колір і розміри. Кожна купюра надійно захищена від підробок за рахунок голографічної стрічки, водяного знаку, рельєфних написів і цифр. Монети, випущені в 2008-2009 рр., до цих пір не змінювалися.

Що впливає на курс USD/TRY?

Як правило, на котирування даної валютної пари впливає стан економіки Туреччини і США. Під час фінансового аналізу варто враховувати зростання ВВП, зовнішній борг, інфляцію, рівень безробіття, торговий індекс. У Туреччині в останні роки активно розвиваються 2 сфери:

  • нерухомість;
  • туризм.

Купівля житла в Туреччині для ПМП - приваблива перспектива для багатьох жителів країн СНД. Багато людей спеціально збирають гроші і як тільки ціна на ринку нерухомості падає, то купують будинки. Якщо говорити про туризм, то сюди їдуть на відпочинок не тільки з сусідніх країн, а й з більш розвинених держав Азії і Європи, адже відпочинок тут коштує зовсім недорого. Ця країна є географічним центром одночасно Заходу і Сходу, тому привертає гостей різних релігій, національностей і віросповідання.

Найкраще міняти долар на ліру під час Європейської та Американської торговельної сесії. Заробити на обміні можна і в короткостроковій, і в довгостроковій перспективі. Також велику роль відіграє сезонність: зі збільшенням припливу туристів зростає попит на місцеву валюту, і навпаки.

Де краще обміняти валюту?

Обмін турецької ліри

Українці можуть купити ліри як в самій Туреччині, так і в рідній країні. В Україні далеко не всі банки працюють з цією валютою, тому доведеться пошукати відповідний обмінник. Таким чином можна провести обмін за крос-курсом і уникнути подвійної конвертації. У Турецькій Республіці обмінні пункти є на кожному кроці, але не всі вони пропонують вигідний курс. Остерігайтеся обмінників на вокзалах, аеропортах, а також приватних осіб-міняйл, інакше ви ризикуєте отримати не повну суму або фальшиві купюри.