0800330746

Норвезька крона: чим розплачуються в країні, яка є лідируючим експортером нафти в Європі?

Норвегія - північна країна з розвиненою економікою. Вона не входить в єврозону, тому на її території використовується національна валюта - норвезька крона (NOK). Вона вільно конвертується і знаходиться в списку CLS. З кінця 19 століття і донині норвезька крона вважається однією з найстабільніших валют у Європі. Її емісію контролює Norges Bank. Курс NOK вільно конвертований і встановлюється виходячи з попиту та пропозиції валютного ринку. Сьогодні в обігу знаходяться банкноти номіналом 50-1000 крон і монети 1-10 крон і 20-50 ері.

Історичний розвиток валюти Норвегії

Курс норвезької крони

Офіційно норвезька крона увійшла в обіг в 1876 році і замінила спецідалер. Ця грошова реформа була спрямована на розвиток економіки країни за рахунок приєднання до Скандинавському валютного союзу між Данією і Швецією. Ці країни зрівняли вартість своїх валют до єдиного золотого еквівалента і назви - "крона", зберігши при цьому незалежність в питаннях грошової емісії.

У 1917 році Скандинавський валютний союз розпався, тому Норвегія прив'язала курс крони до фунта стерлінгів в 1931 році. У 1940 році Норвезький банк евакуювали в Лондон, тим часом в країні крони обмінювалися на німецькі рейхсмарки за невигідним курсом, що і спровокувало надалі інфляцію. У 1946-1971 рр. в рамках Бреттон-Вудської угоди в країні діяв суворий курс CLS/USD. У 1972-1978 рр. Норвегія формувала курс в рамках європейської угоди і тільки з 1993 року курс крони став плаваючим.

Як сьогодні формується курс норвезької крони?

Сьогодні на курс NOK впливає ситуація на ринку енергоносіїв, а також динаміка цін на нафту, адже саме ця країна є великим експортером "чорного золота" в Західній Європі. Норвезька крона також нерідко використовується для операцій на ринку Forex. Туристи, бізнесмени та інші гості Норвегії люблять цю країну, адже ввезення і вивезення валюти не обмежене. Майже в кожному магазині або кафе можна розрахуватися карткою або зняти гроші в банкоматі, які розташовані на кожному кроці.

Зовнішній вигляд сучасної крони максимально відповідає духу країни: на кожній банкноті зображені кораблі, маяк, чайки, риба, пейзажі та море. Норвежці - нащадки суворих вікінгів, тому не дивно, що вони перетворили свої гроші в національне і культурне надбання. Щоб дізнатися більш детально про створення банкнот NOK нового зразку, можна подивитися ролик «The making of Norway's new banknotes».