0800330746

Ізраїльський новий шекель

Ізраїльський новий шекель - це національна валюта Ізраїлю з багатовіковими коренями. У банківській системі його позначають ILS, 1 шекель складається з 100 агорот. В наші дні шекель вільно конвертується і входить в список CLS, його емісією займається Банк Ізраїлю. Свій статус нацвалюти він отримав в середині 1980-х рр. До цього дня в побуті перебувають купюри 20-200 шекелів, монети 0.5-10 шекелів і 10 агорот (монети 1 і 5 агорот вийшли з обігу). Банкнота 20 шекелів виготовлена з полімеру, в найближчому майбутньому держава планує виготовляти всі гроші з цього матеріалу. За рахунок тісної співдружності Ізраїлю з іншими державами купити і продати ILS можна в ряді країн СНД і Близького Сходу. Перед валютним обміном буде корисно дізнатися про деякі історичні факти і динаміку курсу в наші дні. Така інформація буде особливо цінною для трудових мігрантів, бізнесменів, мандрівників і трейдерів.

Коротка історична довідка

Курс шекелю

Ізраїльтяни - древня нація, в античний період слово "шекель" у них означало міру ваги золота і срібла, а також сам процес зважування. Перший раз шекель як грошова одиниця Ізраїлю був викарбуваний в 1 столітті н.е., проте до 1922 року на його території не було єдиної монетної системи. Після розпаду Османської Імперії з 1922 по 1948 рр. Ізраїль був підмандатною територією Ліги Націй (Великобританія). У той період в країні використовувався палестинський фунт, який за вартістю прирівнювався до британського фунта.

У 1948 році утворилася незалежна держава Ізраїль, проте до 1950 року для платежів там використовувався палестинський фунт. У 1952 році Англо-Палестинський Банк перейменувався в Національний Банк Ізраїлю і отримав право на випуск валюти нової держави - ізраїльського фунта. У 1954 році була скасована прив'язка до британського фунта на користь американського долара. З 1955 року почався випуск ізраїльської ліри, яка була девальвована в 1964 році.

У 1969 році Кнесет перейменував валюту в шекель, який офіційно увійшов в обіг в 1980 році. Через прогресуючу інфляцію в обіг увійшли банкноти з 3 і 4 нулями. У 1985 році відбулася деномінація і введення нового ізраїльського шекеля (старі гроші обмінювалися за курсом 1000:1). Відносну стабільність валюта отримала в 2003 році.

Що впливає на курс шекеля?

Сьогодні на курс ILS впливають різні фактори:

  • політична ситуація в країні і в світі в цілому;
  • економічне становище Ізраїлю;
  • монетарна політика держави.

Сьогодні ця валюта приваблює багатьох трейдерів, адже шекель має низьку волатильність, що дозволяє легко передбачити коливання курсу і заробити на обміні.