0800330746

Польський злотий: формування курсу, особливості та розвиток валюти

Польща - найближча сусідка України, з якою у нас налагоджені тісні торговельні, економічні та дружні зв'язки. Багато українців постійно їздять туди вчитися, відпочивати або заробляти, адже поляки вельми лояльно ставляться до нас. Національною валютою Польщі є злотий, він має свої особливості і курс. За всю історію свого існування польський злотий (PLN) вважається однією з найстабільніших валют Європи, тому буде цікаво дізнатися про його розвиток і цікавих фактах.

Виникнення і розвиток злотого

Курс злотого

PLN є грошовим знаком з 15 століття. Монети зі срібла з назвою «zloty» почали карбувати під час правління короля Речі Посполитої Яна II Казимира. Після анексії Російською імперією з 1832 по 1850 рр. польські монети мали подвійний номінал. У 1841 році на території Польщі ввели рубль, на якому написи були на двох мовах, а в 1870-1917 рр. там ходили тільки рублі. У 1918 році Польща стала незалежною і ввела в обіг польську марку. До 1924 року вона знецінилася і її місце зайняв злотий, який прив'язали до долара США. Через інфляцію 1 злотий прирівнювався до 1,8 млн марок.

У період окупації Німеччиною в країні використовувалися «злоті генерал-губернаторства», після закінчення Другої Світової війни був повернутий PLN. У 1982 році через фінансову кризу уряд ввів в обіг банкноту номіналом 5000 PLN, в 1995 році відбулася його деномінація. Старий польський злотий прирівнювався до нового за курсом 10000:1. У 2000 році прив'язка до USD була скасована і з тих пір курс злотого став плаваючим. У 2012 році країна стала частиною Євросоюзу, однак на євро не перейшла, замість цього в оборот був введена нова серія купюр. Проте, євро має офіційне ходіння по країні, тому цією валютою можна розраховуватися в Польщі.

Незвичайні факти про PLN

Туристам і гостям країни буде цікаво дізнатися декілька фактів про злотий:

  • сьогодні це одна з найстабільніших європейських валют;
  • термін "гріш" був запозичений з Чехії, він позначає "товстий (денарій)";
  • назва "злотий" виникла в XV столітті і означала “золотий дукат";
  • PLN бере участь на біржі FOREX;
  • Нацбанк Польщі періодично випускає пам'ятні банкноти і монети, присвячені різним особистостям та історичним подіям.

Сьогодні випуском національної валюти займається Нацбанк Польщі. За рахунок високої волатильності і рідкісних стрибків можна легко передбачити курс злотого до гривні, євро, долара та інших валют.

Вигідний обмін злотих в Україні

Обмін злотого

Українці найчастіше відвідують Польщу для роботи, відпочинку та навчання, саме тому вони зацікавлені в тому, щоб провести максимально вигідний обмін UAH/PLN. Останні роки даний курс утримується на єдиній позначці. Щоб купити злотий з мінімальною комісією, звертайтеся в обмінні пункти КІТ Груп. На нашому сайті можна:

  • дізнатися динаміку PLN за поточний тиждень;
  • зафіксувати курс онлайн на 60 хвилин;
  • підписатися на розсилку новин.

У наших касах можна купити і продати валюту в будь-яких обсягах без обмежень готівки. Всі каси КІТ Груп оснащені камерами відеоспостереження і датчиками валют, що виключає ризик шахрайства.