0800330746

Шведська крона і євро: чим розрахуватися в Швеції?

Національною валютою Швеції вже 150 років є шведська крона (SEK). Хоч дана країна і входить в євросоюз, однак вона не є частиною ЄС, тому євро в Швеції майже не використовується для платежів. 1 крона = 100 ері. Сьогодні шведська крона має вільний курс. Емісією SEK займається Sveriges Riksbank. Курс валюти встановлюється за результатом торгів міжнародного валютного ринку. Сьогодні валюта Швеції користується попитом в Європі і на міжнародному торговому ринку Forex. Сама країна займає високі позиції в ЄС і країнах Балтії, оскільки є ключовим інвестором з розвиненою банківською системою.

Історія розвитку шведської валюти

Курс шведської крони

Вперше шведська крона увійшла в обіг в 1873 році, замінивши ріксдалер. Завдяки укладенню Скандинавського валютного союзу була проведена грошова реформа, в результаті якої валюти Швеції, Данії і Норвегії прирівнювались до загального золотого еквівалента. У 1918 році після інфляції курс CLS був прив'язаний до долару США і фунту стерлінгів, в 1991 році - до ЕКЮ. До 1992 року шведська крона прив'язувалася до валют різних країн, потім уряд прийняв рішення про введення плаваючого курсу.

Чим можна розрахуватися в Швеції?

Платити в Швеції доларами або євро не можна, виняток - невеликі суми і то в туристичних місцях (сувенірні лавки, музеї, аеропорти і вокзали). Самі місцеві жителі не люблять міняти іноземну валюту на крону, оскільки при цьому доводиться платити за комісію і втрачати в грошах. З цієї причини в туристичних місцях обмін грошей здійснюється за спеціально завищеною конвертацією, щоб покрити свої витрати. При готівковій оплаті приймаються тільки місцеві крони, при оплаті карткою можливо розрахуватися євро, однак варто заздалегідь уточнити у свого банку розмір комісій та конвертацій.

Обмін шведської крони

Обміняти гроші можна в банках, обмінних пунктах практично в будь-якому місті Швеції. Не варто забувати, що в 2017 році вийшла нова серія банкнот, яка виглядає так:

  • 20 крон - бузкова банкнота, на ній зображена відома дитяча письменниця Астрід Ліндгрен;
  • 50 крон - жовта банкнота, зображений співак і композитор Еверт Тоб;
  • 100 крон - блакитна банкнота, її прикрашає легенда Голлівуду шведського походження Грета Гарбо;
  • 200 крон - зелена банкнота, на ній зображений культовий кінорежисер Інгмар Бергман;
  • 500 крон - червона банкнота, її прикрашає місцева оперна діва Біргіт Нільссон;
  • 1000 крон - рожева банкнота, найбільша за номіналом в країні. На ній намальований Даг Хаммаршельда, політик і державний діяч, Генеральний секретар ООН.

Швеція - країна дорога, тому туристам і всім, хто їде сюди по роботі варто везти з собою достатньо грошей, щоб добре відпочити, спробувати місцеву кухню, купити сувеніри та ін.