0800330746

Які гроші знаходяться в обороті в Угорщині і які брати в поїздку?

Національною валютою Угорщини є форинт (HUF). Незважаючи на те, що країна увійшла до складу ЄС, вона зуміла відстояти місцеву валюту. У всіх магазинах, кінотеатрах та інших закладах ціни вказують в форинтах і євро, при цьому євро приймають не скрізь. Угорщина, як і інші країни Європи, що не перейшли на євро, є раєм для бюджетних туристів, адже їжа, транспорт, житло і розваги тут коштують набагато менше, ніж в державах, які перейшли на EUR.

Коротка історія HUF

Курс форінта

Валюта Угорщини тісно пов'язана з Флоренцією. Саме в цьому італійському місті в 13 столітті робили монети - флоріни. Ця назва валюти поширилося у багатьох країнах, включаючи Угорщину, тут вона ще називалася гульденом. Тут нею розплачувалися до 1892 року, потім її замінили австро-угорської кроною, яка перебувала в обігу 30 років. Через інфляцію місцева влада в 1926 році замість крони ввели іншу валюту - угорський пенге, який проіснував близько 20 років. Після поразки Німеччини у Другій світовій війні в країні знову почалася глобальна інфляція, коли за 1 долар давали 128000 пенге. До травня 1946 року даний курс досяг небувалого максимуму - 59 млрд, з'явилися купюри номіналом 1 млрд пенге і вище.

Коли до влади прийшли комуністи, була проведена грошова реформа, завдяки якій повернувся форинт і зупинилася гіперінфляція. З тих пір місцева валюта міцніла і стабілізувалася, правда, з часом з обігу вийшли дрібні гроші, тому на сьогоднішній день рахунок національної валюти стартує від 5 HUF. Тому якщо в магазині в чеку зробила сума, наприклад, 213 форинтів, то її округлюють до 215.

HUF в наші дні

Сьогодні в Угорщині в обігу перебувають монети і банкноти. Перші мають номінал 5-200 форинтів, другі - 500-20000 форинтів. На місцевих монетах карбували герб Угорщини, місцеву флору і фауну, а також культурні пам'ятки - міст Сечені. Банкноти з лицьового боку прикрашені зображеннями угорських діячів, з виворітного - різними місцевими пам'ятками. У 2017 році в Угорщині увійшли в обіг нові банкноти номіналом 2000 і 5000 форинтів. Старі купюри цього ж номіналу в країні вже не приймаються, хіба що в банку, це варто враховувати перед поїздкою. Решта банкноти також з часом замінять на нові.

Курс валют в Угорщині: особливості обміну

Багато українців часто відвідують Угорщину, так як країна знаходиться відносно рядах, там смачна їжа, цікава культура, маса визначних пам'яток і все це коштує відносно недорого. Курс гривні до форинтів становить 0,96:1, тому можна точно прорахувати, скільки грошей варто взяти з собою. В країні розташовано чимало обмінників, проте вони неохоче приймають українську валюту, тому по можливості краще поміняти гроші вдома або везти з собою євро і долари. Поміняти гроші в Будапешті та інших великих містах можна в банках або в обмінниках різних компаній. У центрі, на вокзалах, готелях та інших туристичних місцях курс може бути невигідним для туристів, однак можна скористатися їх послугами, щоб обміняти гроші на перший час. По неділях більшість обмінників не працює, тому потрібно подбати про обмін заздалегідь. Що стосується комісійного збору, то в більшості обмінних пунктів вона становить 0,3% від загальної суми.